Is hoogbegaafdheid erfelijk bepaald?

  0
  750
  Alle vragenCategorie: stoornisIs hoogbegaafdheid erfelijk bepaald?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Het kan werkelijk zo zijn dat kinderen hoogbegaafdheid erven. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de mate van intelligentie erfelijk is doordat zij verbonden is aan de genen. Is hoogbegaafdheid erfelijk bepaald?
  3 Antwoorden
  Sam answered 2 jaar ago

  Er zijn aanwijzingen dat hoogbegaafdheid ten minste gedeeltelijk erfelijk is. Studies van tweelingen suggereren bijvoorbeeld dat hoogbegaafdheid een genetische component heeft. Het is echter belangrijk op te merken dat de omgeving ook een belangrijke rol speelt bij het bepalen of iemand hoogbegaafd is of niet, dus het wordt niet volledig bepaald door de genen.

  Thijs answered 2 jaar ago

  Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat hoogbegaafdheid een complexe eigenschap is die door veel verschillende factoren wordt beïnvloed. Onderzoek suggereert echter dat er een sterke genetische component is voor hoogbegaafdheid, en dat genen een rol spelen bij het bepalen van iemands niveau van intellectuele bekwaamheid en creativiteit.

  Dit betekent niet dat hoogbegaafdheid voorbestemd is - het is nog steeds mogelijk dat iemand met laagbegaafde ouders hoogbegaafd is, of dat iemand met hoogbegaafde ouders matig of zelfs laagbegaafd is. Maar het suggereert wel dat er een belangrijke genetische component is aan hoogbegaafdheid, en dat deze component aanzienlijk bijdraagt aan de variatie in intellectueel vermogen binnen de bevolking.

  Shyanne answered 2 jaar ago

  Er zijn aanwijzingen dat hoogbegaafdheid ten minste gedeeltelijk genetisch bepaald is. Tweelingstudies hebben aangetoond dat als een van de tweelingen hoogbegaafd is, de andere tweeling een meer dan gemiddelde kans heeft om ook hoogbegaafd te zijn. Dit suggereert dat er een genetische component is aan hoogbegaafdheid. Het is echter belangrijk op te merken dat ook omgevingsinvloeden een rol spelen bij hoogbegaafdheid, dus het wordt niet volledig bepaald door de genetica.