Autisme Autisme bij meisjes: Wat u moet weten

Autisme bij meisjes: Wat u moet weten

Eén op de 68 kinderen heeft de diagnose autismespectrumstoornis (ASS), en de meerderheid van die kinderen zijn jongens. Maar hoe zit het met meisjes? Wat zijn de tekenen van autisme bij meisjes, en hoe verschilt het van jongens? In deze blogbijdrage bespreken we de unieke uitdagingen waarmee autistische meisjes worden geconfronteerd en geven we tips voor ouders en opvoeders over hoe ze het beste kunnen worden ondersteund. Open Meidenvragen.nl voor meer diepgaande informatie.

Wat doet autisme met de hersenen?

Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar het verband tussen autisme en de hersenen, maar we weten wel dat autisme de hersenen op andere manieren beïnvloedt dan bij jongens. Meisjes met autisme hebben bijvoorbeeld meer kans om te spreken en taal te begrijpen dan jongens met autisme. Ze hebben ook vaak betere sociale vaardigheden en sterkere verbale vaardigheden.

Zij hebben echter meer kans op angst en depressie, en zij kunnen gevoeliger zijn voor zintuiglijke input dan jongens met autisme. Dit kan de diagnose bemoeilijken, omdat meisjes met autisme niet voldoen aan het “traditionele” profiel van de stoornis. Bovendien worden meisjes met autisme vaak verkeerd gediagnosticeerd met attention deficit hyper activiteitsstoornis (ADHD), eetstoornissen, of angststoornissen.

Autisme bij meisjes wordt vaak verkeerd begrepen

Autisme bij meisjes wordt vaak verkeerd begrepen en onder gediagnosticeerd. Meisjes met ASS hebben de neiging om beter te functioneren dan jongens, en vertonen niet dezelfde “klassieke” autisme symptomen. Als gevolg daarvan kunnen zij onder de radar blijven en wordt de diagnose pas op latere leeftijd gesteld. Meisjes met ASS hebben ook meer kans op bijkomende psychische stoornissen zoals angst en depressie.

Tekenen van autisme bij meisjes

Er is geen pasklare aanpak voor de ondersteuning van autistische meisjes, maar inzicht in hun unieke behoeften is een goed begin. Ouders en opvoeders moeten op de hoogte zijn van de tekenen van autisme bij meisjes, die kunnen zijn:

  • Sociale terugtrekking of isolement
  • Gebrek aan oogcontact
  • Moeite met communicatie
  • Repetitief of obsessief gedrag
  • Gevoeligheid voor licht, geluid of aanraking

Meisjes met autisme kunnen gezond leven

Als u vermoedt dat uw kind tot het autismespectrum behoort, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional voor een evaluatie. Vroegtijdig ingrijpen is de sleutel tot het helpen van autistische meisjes bereiken van hun volledige potentieel. Met de juiste ondersteuning, kunnen autistische meisjes opgroeien tot gelukkige, gezonde en succesvolle volwassenen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant