Artikelen 6 redenen waarom gamen een positieve invloed heeft

6 redenen waarom gamen een positieve invloed heeft

De reputatie van videospelletjes is divers. Voor sommigen is het ontspanning en een gekoesterde hobby, anderen zien er potentiële gevaren in. Vandaag de dag is gaming diverser dan ooit tevoren. Wie spelletjes wil spelen, kan computers, smartphones of spelconsoles gebruiken. Zelfs mobiel gokken kan overal in een online casino en is zonder problemen mogelijk dankzij de digitale technologie.

Angst voor negatieve gevolgen? Overbodig, want de volgende zes redenen tonen duidelijk aan waarom computerspelletjes zelfs positief zijn voor gebruikers!

1. Gamen kan een positief effect hebben op de geest en de ziel

Tot de meest voorkomende kwalen van de moderne samenleving behoren psychische klachten. Angststoornissen, depressie, persoonlijkheidsstoornissen: Als de ziel lijdt, tast dat ook het hele lichaam aan. Er bestaan behandelingsmogelijkheden, maar de stigmatisering van de betrokkenen is helaas nog steeds een maatschappelijk probleem.

Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om met computerspelletjes dicht bij de eigen ziekte te komen en de sleutel tot genezing te vinden. Doordat de speler meer te weten komt over de denkwijze van een geesteszieke door hem te besturen, neemt de acceptatie toe!

In bijna elk computerspel neemt de gamer de emoties van zijn avatar over. Als de avatar aan een uitgesproken angststoornis lijdt, wordt dit ook weerspiegeld in het inlevingsvermogen van de speler. Via op de betrokkenen toegesneden scènes is het wellicht denkbaar om in een veilige omgeving benaderingen te ontwikkelen om de eigen klachten op te lossen.

2. Computerspelletjes optimaliseren de motoriek voor meer gevoeligheid

De een tekent met gemak een tekening, de ander heeft trillende handen als hij eraan denkt. Motorische vaardigheden zijn deels aangeboren, maar voor een veel groter deel aangeleerd. En juist hier kunnen computerspellen een positieve invloed hebben.

Er zijn al studies gedaan door gezondheidsonderzoekers in Australië naar de motorische vaardigheden van gamers. Het bleek dat degenen die vaak gokken met de controller een betere fijne motoriek hebben. Het lijkt er ook op dat de hand-oogcoördinatie kan worden verbeterd bij het spelen van computerspelletjes.

3. Meer besluitvaardigheid door regelmatig gokken

Iedereen die moeite heeft met het nemen van beslissingen heeft al snel een groot probleem. Ook videospelletjes kunnen hierbij helpen. Vooral bij hectische spelletjes zoals een shootergame is er niet veel tijd om te beslissen tussen A of B. De tijdsdruk en de verplichting om een beslissing te nemen worden onbewust in de hersenen opgeslagen. De tijdsdruk en de dwingende verplichting om een beslissing te nemen worden onbewust opgeslagen in de hersenen en kunnen een positief effect hebben op het dagelijks leven.

Onderzoekers zijn er ook zeker van dat gamers gevoeliger reageren op gebeurtenissen in hun omgeving, wat de persoonlijke sociale vaardigheden kan verbeteren. We nemen de meeste beslissingen in een fractie van een seconde. De hersenen wegen waarschijnlijkheden, redenen en genereren dan de output. De latere aarzeling komt omdat we de moed missen om de beslissing te nemen.

In het videospel leert de gamer op een realistische manier welke positieve en negatieve gevolgen beslissingen kunnen hebben. Op den duur is het niet meer zo moeilijk om met een verkeerde beslissing om te gaan.

4. Videogames voor meer kunst: het bevorderen van creativiteit

In feite is de hobby gamen verre van een saaie bezigheid. Er zijn al verschillende studies die bewijzen dat creativiteit zelfs door te gamen wordt bevorderd. Het is minder belangrijk welk soort spel wordt gebruikt.

Zelfs het afspeelapparaat is secundair; het gaat vooral om het vermogen zich onder te dompelen in vreemde werelden. Iedereen die een computergestuurde wereld betreedt, heeft fantasie nodig om betrokken te raken bij het spel. Tijdens het spel zijn er altijd uitdagingen die worden omzeild met verschillende benaderingen om ze op te lossen.

In de tot dusver verzamelde onderzoeken en studies werd duidelijk erkend dat noch het soort spel, noch de persoonlijkheid van de speler een rol speelde. Mensen die computerspelletjes als hun hobby beschouwen, zijn gemiddeld creatiever.

5 Sociaal gedrag bevorderen: waarom nerds toch niet zo asociaal zijn

“Nerds”, “eenzame gamers” of “eenlingen”. Er zijn veel termen voor gamers die onwetende buitenstaanders snel als een stempel op hun voorhoofd zetten. Gamers zijn echter niet zo asociaal, eenzaam en grimmig als wordt voorgesteld. In een studie uit Ohio werd zelfs ontdekt dat vooral coöp-spellen kunnen bijdragen tot een verbetering van het sociale gedrag van gamers.

Co-op betekent dat twee spelers het als team tegen elkaar opnemen in het spel of samen het verhaal beheersen. Zij zijn afhankelijk van elkaar en van hun mogelijkheden, en moeten rekening houden met elkaar. Hoewel er ongetwijfeld ook zogenaamde “toxic gamers” zijn, is een verhoogd agressiepotentieel niet de regel bij computerspellen.

Verhitte gevechten, ook van verbale aard, komen voor, vooral in PVP-spellen. Spelen in teamverband bevordert echter de sociale vaardigheden en de communicatie. Het hoeft niet altijd in co-op modus. Games als Counter Strike Global Offensive zijn gebaseerd op teams van 5 die met elkaar moeten coördineren en hun missie moeten plannen. Hoewel er soms discussies zijn, kan dit ook positief bijdragen tot sociaal en contactgedrag.

6. Pijnstiller genaamd videogame: Waarom gamen een natuurlijke pijnstiller is

De American Pain Society bracht verbazing in de spelwereld in 2010. In een gepubliceerd onderzoek werd gemeld dat VR-spellen en klassieke computerspellen pijnverlichting kunnen bieden die net zo effectief is als pijnstillers.

Tijdens de studie werden onder meer patiënten onderzocht die chemotherapie ondergingen. Tijdens de behandeling mochten ze zich via VR onderdompelen in een andere wereld. Gemiddeld rapporteerden de deelnemers dat de VR-bril hen hielp minder angst en stress te voelen. VR gaming hielp de slachtoffers ook bij de uiterst pijnlijke behandeling van brandwonden. Gemiddeld rapporteerden de patiënten een vermindering van de pijnperceptie tot 50%.

De onderzoekers zagen dat pijnregulerende effecten in het lichaam worden gecreëerd door gaming. Het gaat niet in de eerste plaats om afleiding, maar om een directe invloed op de hersenen en hun vermogen om pijn waar te nemen. Aangezien spel de zintuigen op andere manieren beïnvloedt, kan de vermindering van pijn op deze manier tot stand komen.

Conclusie: gamen is allesbehalve ongezond

Ongetwijfeld is niet elke gamer een vriendelijke tijdgenoot en verdwijnt niet elke pijn bij het spelen van computerspelletjes. Uit vele studies, ervaringsverslagen en artikelen blijkt echter dat de vaak geuite kritiek op gamers onterecht is. Mensen die vaak gokken zijn niet automatisch lui, eten een ongezond dieet of falen in communicatie.

Vooral als het gaat om prestatiegericht gamen, bijvoorbeeld eSports, is het tegendeel het geval. Hier moeten geest en lichaam op hun best presteren, en het effect is vergelijkbaar met dat van klassieke sport. Soms is het de moeite waard om voorbij de vooroordelen te kijken en de lonende aspecten te herkennen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant