Welke genen kunnen niet actief zijn in een levercel?

  0
  918
  Alle vragenCategorie: DNAWelke genen kunnen niet actief zijn in een levercel?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Onze genen bestaan uit DNA. Onze ouders kunnen via hun genen eigenschappen aan ons doorgeven, de kleur van onze haar/ogen, maar ook bepaalde ziekten. Welke genen kunnen niet actief zijn in een levercel?
  3 Antwoorden
  David answered 2 jaar ago

  Elk gen dat niet tot expressie komt in de levercel.

  De lever is een zeer gespecialiseerd orgaan dat vele vitale functies in het lichaam vervult, waaronder ontgifting, eiwitsynthese en productie van cruciale hormonen en enzymen. Om al deze essentiële taken uit te voeren, is de lever afhankelijk van een unieke verzameling genen die specifiek in dit orgaan tot uitdrukking komen (ingeschakeld zijn).

  Er zijn veel genen die niet actief zijn in levercellen, wat betekent dat ze niet ingeschakeld zijn en daarom niet tot expressie komen. Hiertoe behoren genen die coderen voor eiwitten die nodig zijn voor het goed functioneren van andere organen zoals de alvleesklier of de darm. Het gaat ook om genen die betrokken zijn bij celgroei en replicatie, die niet nodig zijn voor een gezonde lever.

  Rachel answered 2 jaar ago

  Er zijn een paar genen die specifiek in levercellen tot uiting komen en in geen enkel ander type cel tot uiting kunnen komen. Eén zo'n gen heet AFP, wat staat voor alfa-fetoproteïne. Dit gen is verantwoordelijk voor de productie van een eiwit dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus. Een ander gen dat specifiek is voor levercellen heet HNF4α, wat staat voor hepatocyte nucleaire factor 4 alfa. Dit gen helpt bij het reguleren van de expressie van andere genen die betrokken zijn bij de leverfunctie.

  Jelisa answered 2 jaar ago

  Het antwoord op deze vraag is iets ingewikkelder dan een simpel "ja" of "nee". Genen kunnen worden ingeschakeld (of tot expressie gebracht) of uitgeschakeld (of onderdrukt), afhankelijk van de huidige behoeften van de cel. Dus in sommige gevallen kan het zijn dat een bepaald gen niet actief is in een levercel, maar het kan wel geactiveerd worden als de cel het nodig heeft.

  Toch zijn er bepaalde genen die doorgaans niet actief zijn in levercellen. Het gen dat codeert voor insuline is bijvoorbeeld typisch niet actief in levercellen, omdat de lever geen insuline hoeft te produceren.