Wat is Myelodysplastisch syndroom?

  0
  437
  Alle vragenCategorie: syndromenWat is Myelodysplastisch syndroom?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Bij MDS heeft u meestal het eerst last van vermoeidheid. Soms zijn patiënten ook gevoeliger voor infecties, krijgen ze snel blauwe plekken of neusbloedingen. Maar wat houdt dit syndroom in? Wat is Myelodysplastisch syndroom?
  3 Antwoorden
  Jozua answered 2 jaar ago

  Myelodysplastisch syndroom (MDS) is een zeldzame bloedziekte die het beenmerg aantast en een afname van het aantal gezonde rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes veroorzaakt. Als MDS voortschrijdt, kan het leiden tot acute myeloïde leukemie (AML), een vorm van kanker.

  MDS treedt op wanneer het beenmerg stopt met het aanmaken van voldoende gezonde rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan door veel dingen worden veroorzaakt, zoals veroudering, blootstelling aan straling of chemotherapie of bepaalde genetische afwijkingen. MDS kan ook willekeurig optreden zonder bekende reden.

  Sebastiaan answered 2 jaar ago

  Myelodysplastisch syndroom (MDS) is een zeldzame bloedziekte die optreedt wanneer het beenmerg niet genoeg gezonde bloedcellen produceert. De ziekte varieert in ernst van mild tot levensbedreigend en kan mensen van alle leeftijden treffen.

  Enkele veel voorkomende symptomen van MDS zijn vermoeidheid, kortademigheid, blauwe plekken of bloedingen en bloedarmoede. De behandelmogelijkheden hangen af van het type en de ernst van MDS en kunnen bestaan uit medicijnen, bloedtransfusies of stamceltransplantaties.

  Jolijn answered 2 jaar ago

  Myelodysplastisch syndroom (MDS) is een groep bloedziekten die het beenmerg aantasten. Het beenmerg is de plaats waar nieuwe bloedcellen worden gevormd. Bij MDS produceert het beenmerg abnormale bloedcellen.

  MDS kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij mensen boven de 60 jaar. MDS kan mild of ernstig zijn. Veel mensen met MDS hebben geen symptomen en hebben geen behandeling nodig. Voor anderen kan MDS levensbedreigend zijn.