Vormen hoogbegaafdheid?

Vraag en AntwoordCategory: HoogbegaafdVormen hoogbegaafdheid?
Bijl asked 4 maanden ago

Hallo!

Ik heb altijd al gemerkt dat ik anders leer. Als ik een vraag lees op een examen kom ik niet altijd tot het goede antwoord omdat ik veel te diep de vraag in ga en te veel nadenk. Ik moet mijzelf altijd dwingen back to basic te gaan. Ik mis voor mijn gevoel relevante informatie in het vraagstuk terwijl andere mensen in mijn omgeving de vraag makkelijk maken. (Het is niet dat ik niet het antwoord niet weet, alleen heb ik meerdere antwoorden in mijn hoofd, en kan ik het niet filteren tot het juiste antwoord door de informatie die ik naar mijn gevoel mis.)

Persoonlijk denk ik ook niet dat ik hoogbegaafd ben in de vorm van super slim, maar daarom vraag ik me af of het in verschillende vormen/niveau\’s bestaat. Ik heb meerdere malen ene IQ test gemaakt en ik scoor er hoog mee, maar niet zo bovengemiddeld dat het hoogbegaafdheid er uit komt. Hopelijk kunnen jullie mij wat informatie geven. Als dit het niet is ga ik verder opzoek naar iets waarmee ik mijn leerproces kan beïnvloeden zodat het me makkelijker afgaat.

Groetjes R Bijl

3 Answers
Best Answer
Mariska answered 4 maanden ago

Om niet te verzanden in een theoretisch verhaal over vormen van hoogbegaafdheid, waar je vraag over gaat, wil ik liever aansluiten op de ervaringen die je beschrijft. Zonder een Ja of Nee te geven op je vraag of je hoogbegaafd bent of niet, kan ik je wel zeggen dat het “anders denken” iets is waar veel hoogbegaafden mee worstelen. Te diep nadenken over een vraag. Denken dat er toch wel meer achter de vraag moet zitten, want ‘zo eenvoudig kan het antwoord toch niet zijn’, tot aan het gevoel dat de vraag een strikvraag is om te kijken of je echt wel dieper doordenkt of echt wel slim denkt. Waarna sommigen dan niet eens meer antwoord dúrven geven.

Dat ‘anders denken’, dieper doordenken, er meer achter zoeken; het is herkenbaar (maar ook niet iets wat alleen bij hoogbegaafden voorkomt. Mensen met een ander referentiekader vanuit cultuur of religie bekijken een vraag soms ook totaal anders, of geven op andere wijze antwoord).

Wat vooral veel voorkomt onder hoofbegaafden is het probleem met meerkeuzevragen. Het antwoord is vaak niet zo zwart/wit als het in een toets of examen wordt beschreven. Een hoogbegaafde ziet al snel uitzonderingen bij het voor het examen of toets juiste antwoord. Het is dan ‘ja, tenzij…’ of ziet bij de vraag van eens / oneens al snel allemaal mits, maar of tenzij.

Een “voorwaarde” voor hoogbegaafd is toch altijd wel de mate van slimheid / de mate van intelligentie. Een hoog IQ moet er wel zijn. Anderzijds is er bij een hoog IQ niet altijd sprake van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafd is breder dan hoog intelligent.

Een aanrader als je hier meer over wilt lezen, of over uitingen van hoogbegaafdheid, is het boek “Misdiagnosis and Dual Diagnoses of Gifted Children and Adults”. Maar hoe weet je of je een hoog IQ hebt? Je schrijft dat je wel bovengemiddeld scoorde maar niet extreem hoog. Het meten van IQ is lastig. Het is een momentopname; zit je die dag niet lekker in je vel, dan scoor je minder dan je zou kunnen. Een olympisch kampioen loopt op een slechte dag ook een stuk minder hard dan zijn olympisch record.

Veel hangt ook af van de testafnemer; begrijp hij/zij de antwoorden die gegeven worden, wanneer deze niet standaard zijn? En, heel belangrijk, welke test is er afgenomen. Een officiële IQ test is niet een test van een uurtje, niet van een middag zoals bij bijvoorbeeld re-integratietrajecten wordt gedaan. Die officiële test is zeer uitgebreid en gaat over meerdere onderdelen zoals taal, ruimtelijk inzicht, logica, opnemen en reproduceren van informatie. In niet alle onderdelen zal je eenzelfde score halen. Als iemand zegt ‘ik heb een score van 137’ kán het zo zijn dat één van de onderdelen dat gemiddelde sterk omlaag heeft gehaald. Of dat twee onderdelen met extreem hoge score het juist omhoog hebben gehaald. In die zin kun je misschien spreken van verschillende vormen maar blijft toch ook gaan om het totaal.

Op diverse websites vind je IQ testen. De ene betrouwbaarder dan de andere maar allemaal zijn ze een sterk ingekorte uitgedunde versie van de echte test. Ze zijn leuk om te doen, een leuke oefening misschien om te zien wat een test inhoudt. Ze geven een indicatie maar erg serieus zijn ze meestal niet.

Wil je meer weten, dan raad ik je nogmaals het boek ‘misdiagnosis’ aan. Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden geeft het heel veel informatie over hoogbegaafdheid en over van alles wat ermee samenhangt. Ik heb je hiermee geen helder of concreet antwoord kunnen geven vrees ik. Hopelijk heb ik je hiermee wel wat verder gebracht op je zoektocht naar kennis en inzicht? Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze dan hier op het forum of ga naar het hb-forum op internet (https://www.hb-forum.nl/) waar je met andere hoogbegaafden in gesprek kunt gaan.

Groet, Mariska

Bijl answered 4 maanden ago

Ik juist trouwens zojuist jullie IQ test gedaan en score 150.. Is deze test vertrouwd? 

zobegaafd Staff answered 4 maanden ago

Ik hoop dat Mariska je vraag goed heeft kunnen beantwoorden. Mariska is actief in de begeleiding en coaching van hoogbegaafden en ze heeft op deze website twee verhalen geschreven over haar ervaring met hoogbegaafdheid. Voor meer informatie kan je ook op haar website terecht: http://www.samar.cc 
De verhalen die zij heeft geschreven op deze website:
Mijn vriendje hoogbegaafdheid
Mijn leven als hoogbegaafde

Your Answer