Is trauma erfelijk?

  0
  622
  Alle vragenCategorie: Mentale gezondheidIs trauma erfelijk?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Ingrijpende gebeurtenissen kunnen pijnlijke littekens achterlaten op het leven van ouders. Maar kun je als ouder of grootouder een trauma overbrengen op je kinderen? Is trauma erfelijk?
  3 Antwoorden
  Klaas answered 2 jaar ago

  Dat kan, in die zin dat sommige mensen door hun genen meer kans hebben om PTSS te ontwikkelen na een traumatische ervaring. Maar niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, zal PTSS ontwikkelen.

  Er zijn aanwijzingen dat genen een rol spelen bij het vergroten van iemands kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van PTSS, maar het is belangrijk te onthouden dat de omgeving ook een grote rol speelt in hoe iemand reageert op een trauma. Dus zelfs als iemand een genetische kwetsbaarheid heeft om PTSS te ontwikkelen, is het niet gegarandeerd dat hij dat ook daadwerkelijk zal doen als hij een traumatische gebeurtenis meemaakt.

  Tom answered 2 jaar ago

  Nee. Sommige mensen kunnen echter door hun biologie of genetica aanleg hebben om een trauma intenser te ervaren.

  Trauma is niet erfelijk. Sommige mensen kunnen echter door hun biologie of genetica geneigd zijn een trauma intenser te ervaren. Als iemand bijvoorbeeld een zenuwstelsel heeft dat gemakkelijk geprikkeld wordt, kan hij getraumatiseerd raken door gebeurtenissen die bij anderen normaal gesproken geen trauma veroorzaken. Bovendien, als er een geschiedenis is van misbruik of geweld in iemands familie, kunnen ze meer kans hebben om trauma te ervaren als gevolg van interpersoonlijke relaties.

  Jelisa answered 2 jaar ago

  Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat de gevolgen van een trauma van persoon tot persoon kunnen verschillen. Men is het er echter over eens dat een trauma erfelijk kan zijn, in die zin dat het van generatie op generatie kan worden doorgegeven.

  Als een ouder bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, is de kans groter dat hij dat trauma doorgeeft aan zijn kinderen. Dat komt omdat traumatische gebeurtenissen veranderingen in de genexpressie kunnen veroorzaken, die dan van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven. Deze veranderingen in genexpressie kunnen het risico op psychiatrische stoornissen en andere lichamelijke gezondheidsproblemen bij toekomstige generaties verhogen.