Is IQ erfelijk?

  0
  488
  Alle vragenCategorie: IQIs IQ erfelijk?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Kinderen kunnen een heleboel eigenschappen van hun ouders en zelfs grootouders met zich meedragen. Denk maar aan de kleur van je ogen of het type haar. Maar is IQ ook erfelijk. Is IQ erfelijk?
  3 Antwoorden
  Luuk answered 2 jaar ago

  Niet alleen het IQ is erfelijk, maar een breed scala aan cognitieve vermogens en vaardigheden.

  De algemene consensus onder wetenschappers die intelligentie en erfelijkheid bestuderen is dat ongeveer de helft van de variabiliteit in IQ-scores binnen een populatie te wijten is aan genetische factoren. Dit betekent dat als je twee mensen vergelijkt, één met een IQ van 100 en één met een IQ van 130, de genen van de eerste persoon meer verantwoordelijk kunnen zijn voor hun hogere score dan de genen van de tweede persoon. Het betekent echter ook dat de omgeving (met inbegrip van zaken als onderwijs, voeding en blootstelling aan verrijkende activiteiten) een belangrijke rol kan spelen bij het beïnvloeden van iemands IQ-score.

  Evie answered 2 jaar ago

  Ja, IQ is erfelijk. Studies hebben aangetoond dat tot 80% van iemands IQ wordt bepaald door de genen. Dit betekent niet dat iemand gedoemd is een laag IQ te hebben als zijn ouders een laag IQ hadden, maar het betekent wel dat iemands intelligentie grotendeels bij de geboorte wordt bepaald. Dit betekent echter ook dat er enige hoop is voor degenen die niet de beste genetische kansen hebben - met de juiste omgeving en onderwijs kan iedereen zijn IQ verbeteren.

  Unice answered 2 jaar ago

  Nee.

  IQ is geen maatstaf voor intelligentie, maar eerder voor het vermogen om problemen met IQ-tests op te lossen. Dit betekent dat de resultaten van IQ-tests aanzienlijk worden beïnvloed door de culturele en educatieve achtergrond van de testnemer.

  Dit betekent ook dat er niet zoiets bestaat als een "slim gen" of een "dom gen". IQ wordt grotendeels bepaald door de omgeving en ervaring. Dit omvat zaken als hoeveel stimulatie een kind krijgt tijdens de vroege ontwikkeling, evenals opvoedingsstijlen en het leven thuis.