Hoeveel procent van de bevolking is hoogbegaafd?

Vraag en AntwoordCategory: HoogbegaafdHoeveel procent van de bevolking is hoogbegaafd?
Hans asked 12 maanden ago

Hoeveel procent van de (Nederlandse) bevolking is hoogbegaafd? Ik heb eens gehoord dat men zegt dat iedereen indirect wel een hoogbegaafd persoon kent. Zijn er concrete cijfers met betrekking tot hoogbegaafdheid in Nederland of de wereld bekent?

[the_ad id="2536"]
2 Answers
zobegaafd answered 12 maanden ago

Er wordt doorgaans van hoogbegaafdheid gesproken bij een IQ van 130 of hoger. Indien er heel zwart wit wordt gekeken naar dit criteria dan is 2.3% van de bevolking hoogbegaafd. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 386.000 hoogbegaafden rond lopen en wereldwijd maar liefst 164 miljoen hoogbegaafden.

[the_ad id="1566"]

Belangrijk om te begrijpen is dat het percentage hoogbegaafden over de jaren heen niet stijgt. Het intelligentie quotiënt (IQ) heeft een gemiddelde score van 100 en een standaardafwijking van 15. De standaardafwijking geeft de spreiding van de IQ score aan. Een standaardafwijking van 15 wil zeggen dat 68% van de mensen tussen de 85 en 115 scoort. De overige 32%heeft dus een IQ lager dan 85 of juist hoger dan 115. In Nederland lopen ongeveer 25 mensen rond met een IQ van boven de 170.

Hoogbegaafd meer dan een hoog IQ

Men is er echter wereldwijd over eens dat hoogbegaafdheid meer is dan enkel een hoog IQ. Naast een hoog IQ verwacht men van een hoogbegaafd persoon ook een hoge creativiteit en veel doorzettingsvermogen.

[the_ad id="2536"]
Michiel answered 2 maanden ago

In Nederland zijn ongeveer 386.000 mensen hoogbegaafd. De onderstaande grafiek laat zien in welke leeftijdscategorie de meeste hoogbegaafde mensen zitten.

Aantal hoogbegaafden in nederland per categorie

Your Answer