Hoe herken je hoogbegaafdheid bij peuters?

Vraag en AntwoordCategory: HoogbegaafdHoe herken je hoogbegaafdheid bij peuters?
Rayna asked 10 maanden ago

Ik werk op een peuterspeelzaal en ben benieuwd hoe ik hoogbegaafdheid kan herkennen bij peuters. Zijn er specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid die bij peuters eenvoudig waarneembaar zijn? Of kan dit enkel door middel van een intelligentietest worden vastgesteld.

1 Answers
zobegaafd Staff answered 10 maanden ago

Het kan best lastig zijn om te bepalen of je kind hoogbegaafd is. Belangrijk is om verder te kijken dan alleen de intelligentie. Hoogbegaafdheid is immers meer dan alleen het IQ van een kind. Er zijn meerdere kenmerken waar je hoogbegaafdheid bij een peuter aan kunt herkennen. Overigens betekent dit niet meteen dat een peuter werkelijk hoogbegaafd is. Zie het vooral als een indicatie. Om echt te weten of er sprake is van hoogbegaafdheid, moet dit worden getest door een professional. Enkele zaken waar je hoogbegaafdheid bij een peuter aan kunt herkennen zijn bijvoorbeeld:

  • Extreem nieuwsgierig zijn en alles willen weten
  • Vroegtijdige spraakontwikkeling
  • Meer willen leren dan willen spelen
  • Creatieve manieren vinden om een probleem op te lossen
  • Groot gevoel voor humor
  • Zeer ondernemend en zelfstandig

Peuters die hoogbegaafd zijn, zijn doorgaans niet alleen slim. Andere kenmerken zijn ook extreme gevoeligheid, een kritische instelling en creativiteit. Zelfs als een kind dus niet ‘boven gemiddeld slim’ lijkt, is het wel mogelijk dat het hoogbegaafd is.

Wanneer je het vermoeden hebt dat je peuter hoogbegaafd is, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk met je arts te bespreken, zodat je een verwijzing kunt krijgen voor een test. Kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen hier veel problemen mee hebben. Het is daarom belangrijk dat de ouders weten hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. De eerste stap is dus om daadwerkelijk vaststellen of er sprake is van hoogbegaafdheid bij je peuter. Daarna kun je hulp krijgen om je kind op de juiste manier te stimuleren en op te voeden.

Your Answer