Overig Tl-buizen en leesproblemen

Tl-buizen en leesproblemen

TL-buizen werden ooit in klaslokalen opgehangen omdat ze minder stroom verbruikten. Ze waren dus kostenbesparend. Bij een TL-buis wordt licht opgewekt door gasontlading in de lamp.

Omdat ons electriciteitsnet wisselstroom opwekt ‘ontploft’ de gasontlading in de TL-buis tweemaal per cyclus. Te snel om bewust waar te nemen, maar je onderbewustzijn neemt het wel degelijk waar, omdat cellen achterin de oogbol een signaal naar de hersenen blijken door te geven {{Berman et al: Human Electroretinogram Responses to Video Displays, Fluorescent Lighting, and Other High Frequency Sources in Optometry and Vision Science – 1991}}.

Het is bekend dat deze snelle fluctuatie van het licht invloed heeft op de manier waarop onze ogen over tekst bewegen {{Wilkins: Intermittent Illumination from Visual Display Units and Fluorescent Lighting Affects Movements of the Eyes Across Text in Human Factors: The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society – 1986}} en dat het de uitvoering van visuele taken verstoort {{Veitch, McColl: Modulation of fluorescent light: Flicker rate and light source effects on visual performance and visual comfort in Lighting Research & Technology – 1995}}. En hoewel niet iedereen er last van heeft, kan het negatieve effecten hebben op sommige kinderen.

Een studie toonde inderdaad aan dat het aantal gevallen van hoofdpijn en vermoeidheid van de ogen halveerde wanneer de fluorescerende flikkering werd verminderd {{Wilkins et al: Fluorescent lighting, headaches and eyestrain in Lighting Research & Technology – 1989}}.

Gelukkig vertonen moderne TL-buizen veel minder flikkeringen. Toch zullen in veel klaslokalen nog verouderde TL-buizen hangen.

Sommige kinderen, die last hebben van de flikkering, zien een verbetering in de duidelijkheid van tekst wanneer een vel gekleurd plastic – een gekleurde overlay – op de pagina wordt geplaatst. Kinderen, die gekleurde overlays gebruiken, merken dat ze sneller kunnen lezen – en melden vaak minder vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn. Een mogelijke reden is dat een gekleurd filter de variatie in kleur die optreedt bij de ouderwetse TL-verlichting kan verminderen {{Wilkins et al: Double-masked placebo-controlled trial of precision spectral filters in children who use coloured overlays in Ophthalmic and Physiological Optics – 1994}}. De ervaring heeft ook geleerd dat sommige kinderen hun overlays gedurende een beperkte tijd zullen gebruiken totdat ze melden dat de overlay niet langer effectief is. Wanneer dit gebeurt, kan een kleurverandering soms het gunstige effect herstellen. Veel kinderen die gekleurde overlays nuttig vinden, hebben baat bij het dragen van een bril met gekleurde lenzen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant