Vraag & Antwoord Wat zijn de voordelen van een e-sigaret?

Wat zijn de voordelen van een e-sigaret?

Sinds bekend is dat roken nadelige effecten kan hebben, zijn er alternatieven. Een van die alternatieven, is zoals je aangeeft, de e-sigaret. Jij vraagt je af wat de voordelen zijn in vergelijking met gewone sigaretten. Ik zal daar iets dieper op in gaan.

Voordelen van de e-sigaret

Als je dan toch wilt roken, is het zeker aan te bevelen om e-liquid te roken in plaats van de traditionele sigaretten. Dit komt voornamelijk omdat een e-sigaret de bekende kankerverwekkende stoffen die een gewone sigaret wel heeft, namelijk teer, benzeen, nitrosamine, formaldehyde, arsenicum, polonium, lood-206, cyanide, aceton, ammoniak, azijnzuur en DDT niet bevat of in zulke kleine hoeveelheden dat het veel minder schadelijk is. Daarnaast bevat de rook van de e-sigaret geen koolmonoxide en stikstofmonoxide, twee stoffen die de vaatwand beschadigen en tot vaatvernauwing kan leiden.

Het roken van e-sigaretten in plaats van echte sigaretten heeft dezelfde voordelen als stoppen met roken als het gaat om verbeterde conditie, frissere adem, geen gele tanden of vingers meer en verminderd haaruitval. Ook zullen kleding en het huis door het roken van een e-sigaret niet naar rook stinken. Omdat de rook van de e-sigaret minder stinkt aangezien het alleen waterdamp is met enkele toegevoegde stoffen is het ook prettiger voor de omgeving en natuurlijk het belangrijkste, ook minder schadelijk voor anderen.

Is een e-sigaret goedkoper?

Rook je 10 sigaretten per dag dan betaal je maandelijks gemiddeld tussen 56 en 84 euro, rook je een pakje per dag dan 168 euro. E-liquid kost rond de 2 tot 6 euro per flesje van 10 milliliter. De coils (verbranders) moeten om de twee weken vervangen worden en kosten tussen de 2 en 4 euro per stuk. De batterij, die om het half jaar moet worden vernieuwd, kost tussen de 7 en 45 euro. Ben je een stevige roker met een e-sigaret met dure batterij dan bespaar je dus alsnog ongeveer 56 euro per maand.

Stoppen met roken

Het is gemakkelijker om echt te stoppen met roken wanneer je eenmaal overgestapt bent op de e-sigaret. Natuurlijk is het eerste wat je waarschijnlijk denkt: maakt een e-sigaret het stoppen met roken niet juist moeilijker? Het is een vervanging voor roken, want er zit ook nicotine in. Omdat het minder schadelijke stoffen heeft en minder nadelige bijwerkingen, is de noodzaak tot stoppen lager. Dat klopt, maar je kunt met een e-sigaret gemakkelijker variëren in de hoeveelheid nicotine en zo beter afbouwen.

Nadelen van de e-sigaret

Natuurlijk heeft ook een e-sigaret nadelen. Een vaporizer kost tussen de 19 en 130 euro in de aanschaf. Weliswaar kost een goede asbak ook rond de 10 euro in de aanschaf, je betaalt éénmalig dus wel 9 tot 120 euro meer. Al helemaal als je achteraf toch niet zo blij meer bent met jouw verdamper, deze slijt of er een nieuwer soort van verschenen is. Als bijwerkingen kan de e-sigaret zeker in het begin een drogere mond en huid veroorzaken. Dit kan vervelend aanvoelen. Een ander veelgehoord nadeel is dat de e-liquid die je met dit apparaat kunt roken minder lekker is dan tabak, ondanks de ruime keuze aan smaken.

Elektrische smoker kopen?

Kortom: Is de elektronische sigaret het waard om aan te schaffen voor jou als roker of jouw familie, vrienden of partner? Of is het de zoveelste hype die als gezond wordt aangeprezen maar eigenlijk een even slecht alternatief is? Vooralsnog lijkt het erop dat dit product een betere keuze is dan het roken van “echte” sigaretten.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant