Wat is het verschil tussen overgevoelig en hoogsensitief?

Wat is het verschil tussen overgevoelig en hoogsensitief?

Er is een verschil tussen hoogsensitief zijn en overgevoelig zijn. Veel mensen noemen hoogsensitief ook hooggevoelig. Het is een wat verwarrend woord en daarom gebruiken we liever hoogsensitief. Men gebruikt eigenlijk nooit de term hooggevoeligheid. Ook in de wetenschap en in het Engels is het sensitivity. Het is dus hoogsensitief en overgevoelig. Nu we dat duidelijk hebben is het goed om de verschillen tussen overgevoelig en hoogsensitief met je door te nemen.

Overgevoelig is niet hetzelfde als hoogsensitief

Wanneer een persoon over hoogsensitief praat en een ander over overgevoelig lijkt het alsof je het over hetzelfde hebt. Niets is echter minder waar. Het is belangrijk om te weten, wat het verschil is. Het is niet slechts een voorkeur voor een woord, wat hetzelfde betekent. Het is belangrijk om te weten wat beide woorden nu eigenlijk precies betekenen.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap. Het is iets wat bij een vijfde van alle mensen voorkomt en draait om een diepere werking van de prikkels van de zintuigen. Hoogsensitieve personen kunnen snel overprikkeld raken. Het is mogelijk, dat ze bijvoorbeeld door felle lampen of veel geluiden helemaal uitgeput raken. Hoogsensitieve personen zijn vaak de creatieve denkers onder ons en ze zijn ook meer empatisch ingesteld.  Het is wat anders dan wanneer iemand overgevoelig is.

Wanneer iemand overgevoelig is, dan kan die persoon sneller gekwets zijn dan anderen. Ze kunnen langere tenen hebben en dus sneller op hun teentjes getrapt zijn. Het is iets compleet anders dan wanneer iemand hoogsensitief is.

Waarom gebruiken we geen hooggevoelig? Het komt eigenlijk, omdat gevoelig zijn een negatieve lading heeft in onze maatschappij. Doe niet te gevoelig, het ligt gevoelig, mijn collega is overgevoelig zijn allemaal uitdrukkingen om aan te geven dat je niet zo moeilijk moet doen of dat je ergens beter niet over kunt praten. Of dat de persoon niet tegen een stootje kan. De term gevoelig heeft in het Nederlands een negatieve lading. Het is daarom beter om deze term te vermijden. We hebben het liever over hoogsensitiviteit dan hooggevoeligheid.

Gevoeligheid heeft ook niets met hoogsensitiviteit te maken. Hoogsensitiviteit heeft te maken met het verwerken van diepgaande prikkels van de zintuigen. Het heeft niets met emoties of emotionele kwetsbaarheid te maken. Hoogsensitiviteit maakt je ook niet emotioneel kwetsbaar. Het is daarom goed om de juiste term te gebruiken en om niet nog meer verwarring te creëren.

Hooggevoelig is niet de juiste uitleg!

Woorden vormen de basis voor zoveel zaken. Woorden hebben invloed op hoe we denken. Ze zorgen voor beelden in ons hoofd. Het is vaak moeilijk om een beeld te veranderen wanneer het een plekje heeft gekregen. Wanneer we willen zorgen voor een beter beeld van hoogsensitiviteit is het dus alleen maar slim om de term hooggevoelig te vermijden of overgevoelig. Het schept de mogelijkheid om een nieuw beeld in het hoofd van iemand te plaatsen. Het voorkomt ook de negatieve lading welke bij het woord gevoelig hoort.

Veel psychologen en vakpersonen hebben een hekel aan de verwarring tussen overgevoeligheid en hoogsensitiviteit. Natuurlijk komt dit doordat ze precies weten waar het over gaat. Ook zullen ze vaak vaktaal en jargon verkiezen boven het gebruik van normale huis tuin en keuken woorden. Het verschil tussen de termen hooggevoelig en hoogsensitief zijn echter een verschil van dag en nacht. Ze komen niet eens dicht bij elkaar qua uitleg. Het is dus zo, dat ze tandenknarsend aanhoren en aanschouwen wanneer iemand de begrippen door elkaar haalt.

Nog een keer: Overgevoelig of hoogsensitiviteit

Laten we nog een keer herhalen wat de woorden in de kern betekenen. Overgevoelig is een begrip wat gebruikt wordt wanneer iemand erg gevoelig is rondom zijn emoties. Iemand is snel beledigd, snel heel erg blij, snel emotioneel of snel kwaad. Iemand is dan simpelweg overgevoelig.

Hoogsensitiviteit heeft hier niets mee te maken. Het heeft te maken met het feit dat iemand met zijn zintuigen veel meer kan waarnemen. De ogen vangen meer licht op dan bij een normale persoon of de oren vangen meer geluiden op. Het is hierdoor, dat hoogsensitieve mensen sneller moe zijn bij een over exposure van teveel licht of te veel geluiden. Het heeft niets te maken, met het feit dat ze emotioneel gevoelig zijn.

Hoe ontstaat de verwarring?

De verwarring ontstaat vaak door aannames. Men neemt vaak aan dat hoogsensitief hooggevoelig betekent. Hooggevoelig bevat het woordt gevoel welke een sterke associatie met onze emoties heeft. Hierdoor ontstaat er dus een ruis op de lijn. Het is belangrijk om te weten welke begrippen wat betekenen. Zo is het namelijk mogelijk om sneller tot de kern te komen.

Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Susan schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in